# 4/B Sözleşmeli Sağlık Personeli Hakları: Kadroya Geçiş, İzinler, İstifa ve Yer Değişikliği

Yayın: 7 Kasım 2026 14:26

**4/B sözleşmeli sağlık personeli, aynı kurumda üç yılı doldurup 30 gün içinde talep ederse aynı unvanlı memur kadrosuna atanır. İzin, istifa ve yer değişikliği kuralları Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da yazılıdır.**

Sağlık Bakanlığında KPSS ile işe başlayan hemşire, ebe, sağlık teknikeri, ATT, paramedik ve diğer unvanlardaki 4/B sözleşmeli personelin hakları iki metinde düzenlenir: **657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi** ve Bakanlar Kurulu'nun 1978 tarihli **Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar** kararı. Aşağıdaki bilgiler bu iki metnin Mevzuat Bilgi Sistemi'ndeki güncel hâlinden alınmıştır.

## Sözleşmeli sağlık personeli ne zaman kadroya geçer?

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine 7433 sayılı Kanunla (19 Ocak 2023) eklenen paragrafa göre, **işin geçici olması şartı aranmaksızın** istihdam edilen sözleşmeli personel:

- Aynı kurumda **üç yıllık çalışma süresini** tamamlarsa,

- Bu sürenin bitiminden itibaren **30 gün içinde talepte bulunursa**,

- Bulunduğu yerde **aynı unvanlı memur kadrosuna** atanır. Aynı unvanlı kadro yoksa atanacağı kadroyu Cumhurbaşkanı belirler.

Talep süresi kısadır: üç yılın dolduğu günden itibaren 30 gün içinde kurumunuza başvurmanız gerekir. Hangi kapsamda istihdam edildiğiniz sözleşmenizde ve atandığınız ilanda yazar.

## Kadroya geçince derece, kademe ve tazminat ne olur?

| Konu | Kanundaki kural |

| Derece ve kademe | Sözleşmeli geçen hizmet süresi, öğrenim durumu ve kurumda yükselinebilecek dereceyi aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin tespitinde ve 64. maddenin dördüncü fıkrasında değerlendirilir |

| Mali haklar | Kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başlanan tarihi izleyen aybaşından itibaren hak kazanılır; önceki pozisyonda alınanlar için mahsuplaşma yapılmaz |

| İş sonu tazminatı | Kadroya geçişte ödenmez; daha önce ödenmemiş süreler emekli ikramiyesine esas hizmet süresine sayılır |

| Görev yeri | Sözleşmeli iken üç yıl, can güvenliği ve sağlık sebepleri dışında başka yere atanamaz; kadroya geçtikten sonra aynı yerde en az bir yıl daha çalışılır |

## 4/B sözleşmeli personelin izin hakları nelerdir?

Esaslar'ın 9. maddesi izinleri sayar:

| İzin | Süre |

| Yıllık izin (hizmet 1-10 yıl) | 20 gün, ücretli |

| Yıllık izin (hizmet 10 yıldan fazla) | 30 gün, ücretli |

| Doğum izni | Doğumdan önce 8, sonra 16 hafta, toplam 24 hafta; çoğul gebelikte doğum öncesine 2 hafta eklenir |

| Süt izni | Doğum izni bitiminden itibaren ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat; saati anne seçer |

| Eşin doğum yapması (babalık) | 10 gün |

| Kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi; eş, çocuk, kendisinin ya da eşinin anne, baba, kardeşinin ölümü | Her olay için 7 gün |

| En az %70 engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğun hastalanması | Yılda 10 güne kadar (anne ya da babadan yalnız biri) |

| Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme | Teslimden itibaren 8 hafta |

| Koruyucu aile olma | Teslimden sonra 10 gün |

| Refakat (ağır kaza ya da uzun süren hastalık, sağlık kurulu raporuyla) | 3 aya kadar ücretli |

| Yıllık izin hakkı olmayanların diğer mazeretleri | Bir sözleşme döneminde toplam 10 güne kadar |

Yıllık izin süresi hesaplanırken 217 sayılı KHK'nın 2. maddesinde sayılan kamu kurumlarında geçen hizmet esas alınır. Doğum erken gerçekleşirse kullanılamayan doğum öncesi izin doğum sonrasına eklenir; anne doğum izni sırasında ölürse sözleşmeli baba, anneye tanınan süre kadar izin alabilir.

## Kullanılmayan yıllık izin devreder mi?

Devreder, ama sınırlıdır. Sözleşme döneminde kullanılmayan izin, sözleşme devam ederse bir sonraki dönemde kullanılabilir. Yalnız cari dönem ile bir önceki dönemin izinleri korunur; daha eski dönemlerden kalan izin hakları düşer.

## Sözleşmeli personel rapor alınca maaşı kesilir mi?

Esaslar'ın 10. maddesine göre resmi tabip raporuyla belgelenen hastalıklarda ücretli hastalık izni verilebilir. Maddedeki yıllık süre sınırı Danıştay kararıyla iptal edilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği geçici iş göremezlik ödeneği ücretten düşülür; doğum izninde de aynı kural uygulanır.

## Sözleşmeli sağlık personeli istifa ederse ne olur?

Esaslar'ın Ek 1. maddesine göre sözleşmesini sözleşme dönemi içinde tek taraflı fesheden ya da sözleşme esaslarına aykırı davrandığı için sözleşmesi feshedilen personel, fesih tarihinden itibaren **bir yıl geçmeden** hiçbir kamu kurumunun sözleşmeli pozisyonunda yeniden çalışamaz. Bir yıllık bekleme şu durumlarda uygulanmaz:

- Kısmi zamanlı ya da proje süresiyle sınırlı çalışanlar,

- Öğrenimine uygun unvana Ek 4. madde çerçevesinde atanarak unvan değiştirenler,

- Eş ya da sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği isteyip birim, boş pozisyon ya da bir yıllık fiili çalışma şartı yüzünden talebi karşılanamayanlar.

Bu istisnalardan yararlananlar da yeniden işe girerken ilk defa işe alınma prosedürüne uymak zorundadır.

## Hangi durumlarda pozisyon saklı tutulur?

Doğum, evlat edinme, memur eşin yurt dışında sürekli göreve atanması ya da en az altı ay geçici görevlendirilmesi ve askerlik nedeniyle sözleşmesi feshedilen personelin pozisyonu saklı tutulur. İş sonu tazminatı almamış olmak şartıyla, talep süreleri şöyledir:

| Fesih nedeni | Geri dönüş için yazılı talep süresi |

| Doğum ya da evlat edinme | Doğum veya evlat edinme izninin bitiminden itibaren en geç 2 yıl |

| Eşin yurt dışı görevi | Eşin görev süresi bitiminden itibaren en geç 30 gün |

| Askerlik | Terhis tarihinden itibaren en geç 30 gün |

Kurum, yazılı talebi izleyen en geç 30 gün içinde personeli yeniden işe başlatır; yeni sözleşme eskisinin devamı sayılır.

## Sözleşmeli personel tayin ya da becayiş yapabilir mi?

Esaslar'ın Ek 3. maddesine göre sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz. Kurum içinde ise şu yollar vardır:

- **Karşılıklı yer değiştirme (becayiş):** Aynı unvan ve nitelikteki iki sözleşmelinin, pozisyonlarının vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla, kurumun hizmet ihtiyacı gözetilerek. Eşleşme için [becayiş sayfası](https://saglikcilar.com/becayis/).

- **Eş durumu:** Bir yıl fiili çalışma, boş pozisyon ve eşin yer değiştiremeyen ya da zorunlu yer değiştirmeye tabi bir görevde olması şartıyla. Ayrıntılar [eş durumu tayini rehberinde](https://saglikcilar.com/es-durumu-tayini-nasil-yapilir-saglik-bakanligi-aile-birligi-sartlari-ve-4-b-kurallari-3021/).

- **Sağlık durumu:** Kendisi, eşi, çocukları ya da bakmakla yükümlü olduğu anne babasının tedavisinin pozisyonun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanelerinde mümkün olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu ve boş pozisyonla; mazeret sürdükçe geçerlidir.

- **Eşi şehit olan personel:** Boş pozisyon varsa bir defaya mahsus.

İşin geçici olması şartı aranmaksızın istihdam edilenler için 657 md. 4/B'deki üç yıllık yer değiştirme yasağı (can güvenliği ve sağlık hariç) ayrıca geçerlidir.

## Sözleşmeli personel ek iş yapabilir mi?

Esaslar'ın 8. maddesine göre sözleşmeli personel dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz. Haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatlerinde çalıştırılan hekim ve uzman hekimler gibi maddede sayılan istisnalar bunun dışındadır. Esaslar'ın 12. maddesine göre 65 yaşını dolduranların sözleşmesi o tarihte kendiliğinden sona erer.

## Sözleşmeli personelin maaşı ve nöbet ücreti nasıl hesaplanır?

Ücretler her ay başında peşin ödenir. Kadrolu memur maaşını kalem kalem görmek için [maaş hesaplama](https://saglikcilar.com/maas-hesaplama/), nöbet saatlerinin karşılığı için [nöbet ücreti hesaplama](https://saglikcilar.com/nobet-ucreti-hesaplama/) sayfalarını kullanabilirsiniz. Sorularınızı [forumda](https://saglikcilar.com/forum/tayin-becayis/) sorabilirsiniz.

## Kaynaklar

- [657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, madde 4/B (7433 sayılı Kanunla eklenen paragraf)](https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=657&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5)
- [Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar (Mevzuat Bilgi Sistemi)](https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=715754&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5)

---

Kaynak: Sağlıkçılar.com, https://saglikcilar.com/4-b-sozlesmeli-saglik-personeli-haklari-kadroya-gecis-izinler-istifa-ve-yer-degisikligi-3022/
